VirtueMart Login

Ordonanta de guvern OG nr. 5/2011 privind cresterea sigurantei rutiere

OG nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 80, din 31 ianuarie 2011.

In cuprinsul ordonantei a fost definit si termenul de anvelope (art. I alin(1) : „anvelope de iarn? - anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor ?i ale remorcilor acestora, precum ?i montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organiza?iei Na?iunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organiza?iei Na?iunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dup? caz."

In acelasi timp, si anvelopele all-season sunt recunoscute ca dotari de iarna.

 

Conform OG nr. 5/2011 toate categoriile de autovehicule trebuie dotate cu anvelope de iarna.(„art. I alin. (2) conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate”)

Ca o noutate legislativa, adusa la cunostinta clientilor de catre avocatii de la SCA Pelinari si Pelinari, in cadrul consultiilor juridice, in cazul unui accident rutier, conducatorul auto si firma de asigurare cu care acesta a incheiat polita RCA vor suporta costurile de reparare a drumului si de inlocuiere a elementelor de siguranta a circulatiei distruse in urma evenimentului rutier.( art. 3 „Pentru situaţiile prevăzute la alin. (4), administratorul drumului întocmeşte un deviz cu contravaloarea daunelor produse şi depune, în termen de 5 zile de la data producerii accidentului rutier, în condiţiile Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, o cerere de despăgubire la asigurătorul cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului rutier, a încheiat contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
(6) În situaţia în care limitele de despăgubire stabilite prin contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule nu acoperă în totalitate prejudiciul produs, administratorul drumului notifică conducătorului auto vinovat de producerea accidentului şi, după caz, operatorului de transport sau întreprinderii obligaţia de a achita, în termen de 15 zile de la data primirii notificării, partea din prejudiciu pentru care asigurătorul nu a acordat despăgubiri.
(7) În situaţia în care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului rutier, nu avea încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, valabil la data accidentului, precum şi în situaţia în care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, administratorul drumului întocmeşte devizul cu contravaloarea daunelor şi notifică conducătorului auto vinovat de producerea accidentului şi, după caz, operatorului de transport sau întreprinderii, în termen de 7 zile de la data săvârşirii contravenţiei, obligaţia de a achita, în termen de 15 zile de la data primirii notificării, costurile aferente reparării sau înlocuirii elementelor de drum degradate/distruse."

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Ce Marca De Anvelope Folositi?

Contact

PNEUMATIKA

logo

Str SF.ANDREI NR.6  IASI 700028

telefon:
0722/111088
email:
iustinian.paraschiv@pneumatika.ro

Utilaje second hand din Germania Tractoare, camioane, masini combine
Singura cafea certificata din Romania

Cauta anvelope

Search in Category: Anvelope
Latime :
Inaltime :
Diametru :
Anotimp :
Producator :
Promotie :

Mărci comercializate

aurora
avon
barum
bridgestone
continental
debica
dunlop
firestone
firststop
fulda
goodyear
kormoran
marangoni
matador
michelin
nokian_tyres
pirelli
sava
semperit
sportiva
uniroyal
viking